Industri og arbejderbevægelse

I lokalarkivet i Dianalund findes en stor samling af den lokale historieSøg på lokalarkivets website:

Lokalarkivet

Find Dianalund Lokalarkiv i Arkiv.dk


.Industri og arbejderbevægelse

Udstillingen åbnede 18.1. Nu er en række fyraftensmøder faldet på plads:


•1.2: Arkivleder Jørgen Mogensen fortæller om kommunen og industrien: hvad gør og gjorde kommunen for at ophjælpe industrier, og hvad gjorde industierne for kommunen.


•8.2: Fhv. maskinarbejer Frede Larsen fortæller om sin til i ASA-lift. Frede Larsen var ansat her fra 1958 til 1965, dengang virksomheden stadig hed Karsholte Maskinfabrik. Frede var med i Sverige for at servicere nogle maskiner her, og var med til at udvikle fabrikken til det, den er i dag.


•22.2.: Fhv. mejerist Bent Kristiansen fortæller om sin tid på Kongstedlund Mejeri fra 1961 til 1970. Kongstedlund var IRMAs mejeri, og et af de største i landet. Det havde i 1961 400 mælkeleverandører og 26 mejerier, der leverede fløde til det. Det brugte 2000 kubikmeter vand om ugen til køling og rengøring. Til opvarmning havde det tre olietanke, der tilsammen rummede 70.000 liter olie

.

•15.3: Fhv. medarbejder Nina Bak Hansen fortæller om sin tid i Blochs Trykstøberi. Hun var ansat her fra 1987 til 2003, mens hendes mand, direktør Jan Hansen, startede her allerede i begyndelsen af 70’erne som værkfører. Blochs trykstøberi, der lå på Rudsgade, støbte ting i aluminium og zink: holdere til globusser, fødder til kontorstole, låseanordninger til indkøbsvogne og 30 andre produkter.


Flere fyraftensmøder om industrien i vort område følger.Lokalarkivet i samarbejde med Lokalhistorisk Forening for gl. Dianalund kommune.


En del af industrikulturen

Arbejderbevægelsen

Fyraftensmøder:


    1
2.4.: Viggo Rasmussen, fra Metal i Sorø fortæller om sin tid som lærling og om tiden i fagforeningen


19.4.: Arne Kristensen, fhv. borgmester i Dianalund, fortæller om sin tid som formand i LO-Tissø og sin tid som faglig sekretær i HK-Ringsted

3.5.: Arkivleder Jørgen Mogensen fortæller om den lokale Arbejderbevægelses historie NB! flyttestil en 24.5.

17.5.: Mogens Justesen bor i Ruds Vedby og er ansat i 3F i Slagelse. Han fortæller om transformationen af arbejdsmarkedet de sidste 40-50 år: Om overgangen fra Landbrug til industri og om et arbejdsmarked der i dag er styret af it, og hvad det betyder for de faglige organisationer og medarbejderne.


Udstillingen og fyraftensmøderne er gratis og alle er velkomne. Udstillingen finder sted i Lokalarkivets lokaler i Borgerhuset og fyraftensmøderne i nr. 3 (den gamle byrådssal).Arne Kristensen


Jørgen Mogensen

Copyright Lokalarkivet i Dianalund 2016

I Arkivet har vi indrettet en biograf, hvor der vises film kl 13-17.