Kingo

Søg på lokalarkivets website:

Find Dianalund Lokalarkiv i Arkiv.dk

Kingo og Svenskerne

.

Thomas Kingo er en af vore store salmedigtere. Han levede fra 1634 til 1703 og har digtet omkring 300 salmer, hvoraf 85 stadig synges. Under Svenskekrigene boede han på Vedbygård.


Kingo lever livet

1659 og to år frem boede Kingo på Vedbygård. Her var han lærer for godsforvalter Karsten Aktes børn. Nogle tror, at det var gårdejeren Lene Ruds 19 børn, han var lærer for. Men det var det ikke. To af hendes sønner var på hans alder. Sammen med dem og Akte levede han et muntert ungdomsliv. De to unge herremænd lærte ham bl.a. at fægte. Det fik han god brug for …


En svensk soldat vil stjæle

En dag stjal en svensk soldat en hest fra Vedbygård. Vedbygård havde ellers betalt den svenske hær i dyre domme for ikke at blive plynret. Men det var soldaten lige glad med. Kingo, der tilfældigvis var i nærheden, råbte sodaten an, men denne lod sin tjener føre hesten bort. Kingo huggede da tøjlen over med sin kårde. Soldaten hoppede af hesten, trak blank, og de to brushaner begyndte at fægte. Uheldigvis snublede soldaten over sine sporer og faldt lige så lang han var. Han måtte derfor give fortabt og forlade gården uden den stjålne hest. Kingo og de to sønner, der var kommet til, jublede over den lette sejr. Men så kom soldaten tilbage…


Kingo skydes i hovedet

Soldaten så sit snit til at skyde Kingo. Kuglen ramte bagfra og gik ind i kinden og ud igennem munden. Kingo overlevede, men hele livet kunne han mærke dette skud. De to herremænd rev soldatens pistoler fra ham og gjorde dem ubrugelige. De turde ikke gøre mere. Han repræsenterede trods alt verdens mægtigste militærmagt.

 

Soldaten bliver skudt

Nogle dage senere kom soldaten igen for at hente hestefoder. Kingo blev inde på sit værelse. Godsforvalteren Akte og skytten Adrian fulgte ham på vej for at sikre sig, at han ikke stjal mere. Tilsyneladende opstod der et skænderi og Adrian skød soldaten. Efter sigende skulle soldaten lige til at skyde Akte, men Adrian sprang af hesten og ved at støtte sit gevær til sadlen, kunne han let skyde soldaten. Liget bandt han til sin hests hale og trak det ned i et mosehul. Denne bedrift rygtedes, og snart blev Akte hentet af svenskerne og ført til deres hovedkvarter i Tåstrup.


Aktes Kone

Skytten Adrian lykkedes det at flygte. Han gik under jorden og blev snaphane eller frihedskæmper, om man vil. Han skød bla. en svensk officer i Slagelse. Karsten Akte blev sat i fængsel og ville være blevet henrettet, havde det ikke været for sin kone. Hun rejste ind til den svenske konge i Tåstrup. Her fik hun mærkelig nok foretræde for ham, og på bredt sjællandsk bad hun for sin mand. Han slap fri og blev en lokal helt, men han var i mange år derefter dybt rystet over begivenheden. Senere købte han selv en herregård og forlod stillingen som godsforvalter.

 



Thomas Kingo som biskop

Copyright Lokalarkivet i Dianalund 2016