Lokalhistorien

i Niløse, Ruds Vedby, Skellebjerg og Tersløse Sogne

 

Dianalund idrætsforening

  

2014 kan Dianalund Idrætsforening fejre 110 års jubilæum. Foreningen blev stiftet 1. juni 1904 på Dianalund Hotel under navnet ”Dianalund Boldklub”. Karsholte Skytteforening tog på den tid navneforandring til Karsholte Skytte-, gymnastik og idrætsforening”. Det første anlæg lå i Skæftemosen i den nordlige udkant af Tersløse bøgeskov. Fladen var jævn og drænet, så pladsen var ideel. Beliggenheden kan i dag synes noget afsides. Men da den skulle benyttes af karle og piger på gårdene i Brandstrup, Karsholte, Atterup og Tersløse samt Tersløse mark (Det nuværende Dianalund) og da man kunne benytte kirke- og skolestier, lå pladsen egentlig meget centralt. På pladsen var der foruden en fodboldbane også en håndboldbane og en springgrav med grus.

 

Man fik også bygget et klubhus, et skur med ru brædder på klink, rødt tegltag, to vinduer og en dør. Udvendigt var det grønmalet, indvendigt ubehandlet med kun et rum og knager rundt langs alle vægge. Toiletfaciliteter var den nærliggende skov og badefaciliteter Skæftemosegrøft.

 

Gymnastik og badminton kom til, da Hotellet fik bygget sin store sal, der i dag rummer lejligheder. Der var træningsaftener to gange om ugen med det forbehold, at idræt måtte vige for fester og for den omrejsende biograf, Valkyriebiografen. Der var ordnede toiletforhold, men ingen omklædningsfaciliteter. Herrerne klædte om på balkonen og damerne i garderoben. Til den årlige opvisning, hvor garderoben skulle bruges, klædte damerne om oppe på scenen bag det nedrullede tæppe og herrerne i redskabskælderen under scenen.

 

17. juli 1949 indviedes de nye baner, der hvor nu parkeringspladsen til Dianalundcenteret er. I 1954 flyttede gymnastik og badminton op til den nybyggede skole, der nu hedder Holbergskolen, idet en del af det nuværende SFO var gymnastiksal. I 1952 blev der vedtaget en strukturændring, således at Karsholte Skytteforening fik sit gamle navn og sin oprindelige aktivitet, mens fodbold, håndbold, badminton og gymnastik blev til Dianalund Idrætsforening. Da Holberghallen stod færdig i 1974, fik foreningens medlemmer ideelle rammer, idet der både var omklædning, klublokaler, to idrætslokaler og et stort udendørs anlæg til boldspil og atletik. Senere inddroges også Elmegårdshallen til foreningens aktiviteter.

 

I dag er pladsen trang. Dianalund by har fået så mange indbyggere at de to haller er for små, ligesom udendørsanlægget bør udvides.  

 

Tilbage til Tersløse