Lokalhistorien

i Niløse, Ruds Vedby, Skellebjerg og Tersløse Sogne

- Hjemmeside for Lokalhistorisk forening og for Lokalarkivet-

 

 

I anledning af en nedrivning …

december 2012

 Midt i Dianalund by – ved OK-tanken – rives nu et par huse ned foruden værkstedsbygninger. Det er en væsentlig del af Dianalunds historie, der nu forsvinder.

 

Dianalund var oprindelig Stationsvej, og kun det. Efterhånden som denne blev udbygget flyttede nogle op på Dr. Sells vej.  En af de, der flyttede herop var slagter Bruun. I 1917 byggede han det hus, der nu indeholder et pizzeria (Dr. Sells vej 10). Hans have lå på den anden side af vejen, der hvor nu OK-tanken ligger.

Ved siden af denne have havde cykelsmed N.P. Mortensen i 1908 bygget et cykelværksted. 1916 begyndte han også at reparere biler i værkstedet, der dog hurtigt blev for småt og Mortensen udvidede et par gange. I 1936 beskæftigede han 6-7 mand. Han indlagde også vand, og de fleste huse i det gamle Dianalund, har stadig rør liggende, N.P. Mortensen i sin tid lagde ind. Han solgte også olie og benzin. Benzintanken stod i fortovet, der hvor der nu er en trappe op til det røde hus. Da sønnen, Ernst Kragh Mortensen, overtog virksomheden i 1946 forlangte amtet, at benzintanken flyttede. Ernst købte da Bruuns have og placerede et tankanlæg her.

 

Under Ernst Kragh Mortensens ledelse blev virksomheden absolut førende i hele det område, der nu udgør Sorø kommunes nordlige halvdel. Virksomheden blev senere opdelt i to: et mekanikerværksted, der nu er flyttet til Skellebjerg, og tanken, der i de 19 år den sidste ejer, Lars Rebien, ejede den, oplevede en kraftig opblomstring.

   Morten Sundgaards billedkavalkade over bygningen af Fakta 2012-2013

 

Øst for tanken lå det såkaldte Jordmoderhus. Det er i dag de færreste, der kan huske der boede en jordmoder her, flere kan huske, det rummede Nordvestsjællands Sparekasse. Døgnboksen til denne sparekasse sad stadig i muren, da huset blev revet ned.

 

Nu skal der på grunden bygges en dagligvarebutik. Og således udvikler Dianalund sig stadig.

 

Mvh

Jørgen Mogensen

lokalhistoriker

 

Kilde: bøgerne Langs landevej 255 bind 5 (2007-udgaven) og Før og Nu, Dianalunds udvikling de sidste 40 år.

 

Tilbage til Aktuelt

Tilbage til forsiden